I sågverket

Vi automatiserar kvalitetskontroll och inspektion, upptäcker produktions- och logistikavvikelser och uppmärksammar riskabla tillbud.
”Det AI:n kostade oss  att få ihop och igång, tjänade vi igen på tre-fyra månader genom minskade stoppkostnader. Nu ser vi över ytterligare platser där vi ska göra motsvarande implementationer”.
 
Sven-Erik Andersson, IT-chef, Fiskarheden AB

Så används AI Vision i sågverket

För att uppnå god lönsamhet måste timmer flöda oavbrutet genom sågverket. Ofta hamnar timmer på fel ställe genom t.ex. dubbelmatning eller sneda stockar i transportörer.

Driftstoppen äter upp värdefull tid och övervakning utgör ett stressigt arbetsmoment för operatörerna. Produktionsproblem som inte genast upptäcks och åtgärdas förvärras snabbt. Vill det sig illa slits dyrbara maskindelar sönder.

AI Visions system använder vanliga IP-kameror som övervakar de löpande banden i sågverken. Varje timmerstock eller bräda följs i realtid. Om timmer hamnar där det inte ska vara, beroende på reglerna som verksamheten har bestämt, så varnar systemet automatiskt operatörer och stoppar maskinerna så att problemen kan lösas.

Genom att varna och stoppa i tid minskar stopptiderna över lag och en högre lönsamhet i verket uppnås. Samtidigt minskar behovet av övervakning och de upptagna operatörerna frigör tid till andra uppgifter.

Kunder

Kunder som använder AI Visions lösningar
Segra Group logo
AI Vision logga

Ni kan sätta igång direkt

Om visionsystem med AI fångat er nyfikenhet så tar vi gärna ett förutsättningslöst digitalt möte om era behov. Ni får alla frågor besvarade av våra ingenjörer.